SU KABAKLARININ TOPLANMASI
Su kabağının hasat zamanı genellikle ekim yapıldıktan sonra ortalama 6 ay gibi bir süre sonra yapılır. Su kabağı hafiflemeye başlamış rengi de yeşilden beyaza dönmüştür. Su kabağının dalından kesim zamanı; sap kısmı iyice kuruduğunda, ağırlığı üçte birine kadar düştüğünde yapılması en sağlıklı olanıdır. Erken koparılan su kabaklarında yumuşama,çürüme görülmektedir. Su kabakları taze iken çok ağırdırlar. Eğer asma yöntemi ile su kabağınızı büyütüyorsanız patates filelerine benzer hava alan filelerle asmanızı tavsiye ediyoruz. Rüzgarda kopup kırılmalar olabiliyor. Su kabağının hasadı günlük ve zaman olarakta sabah veya akşam yapılmalıdır. Su kabağını kesimi bahçe makasıyla veya bıçakla sap kısmından kesilerek yapılır.
SU KABAKLARININ KURUTULMASI
Hasadı yapılan su kabağı kurumaya bırakılır. Hava şartlarına ve bulunduğu ortama göre kuruma süreleri farklılık gösterebilir. Burada önemli olan su kabağınızın küflenmesini önlemektir. Su kabakları kuruma dönemimde mutlaka hava alan ortamlarda tutulmalıdırlar. Su kabağının bulunduğu iklim koşulları, ortamı ve nemi malesef küflenmelere yol açabilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken iki önemli husus vardır. Su kabağınızın asılması ve istiflenmesi. Su kabağınızı sap kısmından bağlanarak asılmalı. İstifleme olarakta kesinlikle üstüste gelecek şekilde istiflenmemeli. Su kabağını gövdesi aşağı gelecek şekilde konulmalıdır.
SU KABAKLARININ DIŞ TEMİZLİĞİ
Kurumuş olan su kabaklarınızın ahşap görünümünü aldıktan sonra dış temizlik aşamasına geçebilirsiniz. Bu arada su kabağınızın üzerinde küf ve ince siyah renkli kabuk oluşabilir. Su kabağının yıkama aşamasının kolay olması için imkanınız ölçüsünde bir küvette veya derin ve büyük bir kova içinde bekletebilirsiniz. Küvetinize veya kovaya ılık su dökün. Su kabağınızı bu ılık suya bırakın. Suyun kaldırma kuvvetiyle su kabakları suyun yüzeyine çıkacaktır. Islak bir havlu veya bezler yardımı ile üzerine ağırlık konularak su kabakların tamamen suya batması veya su kabaklarını çevirerek ıslatılması sağlanır. Suda bekleme süresi su kabağınızın üzerindeki leke ve kabukların azlığı veya çokluğuna göre değişebilir. Ortalama olarak 10 dakikka- yarım saat beklettiğiniz su kabağınızı bulaşık teli ile su da hafif ovarak temizlenir. Bu aşamaları yapmadan da direk bulaşık teli bir kovada su ile temizlemeye de başlayabilirsiniz.Yine burada dikkat edilmesi gereken husus su kabağı yüzeyinde çiziklerin oluşmamasını sağlamak olmalıdır. Çok bastırmadan temizlik yapılmalıdır. Su kabaklarının dış dokusu zımparalarla kaldırılmamalı doğal kendi katmanı bozulmamalıdır.
SU KABAKLARININ İÇ TEMİZLİĞİ
Su kabağınızın dış temizliğini yaptıktan sonra iç temizliğine geçilebilir. İlk olarak su kabağının alt kısmını açılır. Su kabağınızı orantılı ve düzgün açmak için matkaplar veya spiral takılan hobi matkapları tercih edilebilir. Bunun için birkaç delik açma yöntemi vardır. Bunlardan biri matkabınıza taktığınız su kabağı altaçma ve kesme seti ile önceden çizdiğiniz kısmı keserek yapabilirsiniz. Diğer bir seçeneğimiz matkabınızın ucuna taktığınız su kabağı için alt açma pançı ile açabilirsiniz. Su kabağınının altını açtıktan sonra içindeki lif ve çekirdek çıkartılır. Bunları çıkarmak için kaşık vb materyaller kullanabilirsiniz ama bu tarz aparatlarla içini pürüzsüz temizlemeniz çok zordur, sap kısmı gibi elin girmediği yerlerde ise daha da zorlanılır. Su kabağınızı daha iyi temizlemek için matkabınıza uygun iç temizleme fırçası takarak temizliğinizi yapabilirsiniz. Uzatma aparatlarını takarak en uç kısımları da temizleme yapabilirsiniz. Yalnız bu arada temizlik yaparken çıkan tozlar gözlere ve akciğerlere zarar verdiği için maske ve iş gözlüğü kullanmaya dikkat etmek gerekir.Su kabağının içinin temizlenmesinde uzatma aparatıyla sap kısımları dahil olmak üzere her tarafı iyice temizlenmelidir. Halojen ampüller çok ısınınca içinde kalan tozlar ampüle değerse yangın ya da koku çıkarabilir. Bu nedenle farklı kalınlıktaki tel fırça setini kullanmanız gerekmektedir ki her tarafına fırçalar girebilisin. İç Temizleme aparatlarını incelemek için tıklayınız >>