SU KABAKLARININ TOHUM SEÇİMİ
Su kabaklarının ekiminde tohum seçimi önem arzeder. Sağlıklı, iri, yeterli kalınlığa ulaşmış, dolgun, küflenmemiş ve dalında kurumuş kabakların tohumu kullanılmalıdır. Bir önceki yılın verim alınmış kabakların tohumu öncelikle tercih edilmelidir. Eski tohumların çimlenme oranı düşüktür.


SU KABAKLARININ EKİMİ
Su kabak tohumunun ekimi için zamanı ve yöntemine dikkat edilmelidir.Tohumun sivri kısmı aşağı gelecek şekilde fazla derine inmeden dikine ekilir. çok fazla derine ekerseniz çimlenmesi geç olur. İlerleyen haftalar da tohumun filizlenmesiyle sülük tabir edilen kolları sayesinde sarmaşık gibi büyümeye başlar. Asmalık, çit veya özel aparatlar sayesinde asılarak büyütülmesi ideal olandır. Su kabakları yerde de büyütülebilir ama toprağa temasından dolayı bazı hastalıklarla karşılaşılması muhtemeldir.
Su kabağının yetiştirilmesi için iklime, toprağın sıcaklığına yani ekim dönemine ve ideal çimlendirmeye dikkat etmek gerekir. Ekim için iklim şartlarına göre hareket edilmeli. Halk tabiri ile don bittikten sonra yani toprak sıcaklığının ortalama 15 derece olduğu dönemde ekim yapılır. Genelde bu dönemler şubat ayının sonu, Mart, Nisan, Mayıs aylarının başıdır. Su kabağı tohumların fidan haline gelmesi için çimleme yapılır. Çimlendirme yaptıktan sonra yani yaklaşık 15-20 cm olduktan sonra asıl yerine dikilir. Su kabağı çardak tarzı yerlerde üretilmesi kabağın simetrik ve etli kısımlarının kalın olmasını sağlar. Sarmaşık olarak büyüdüğü için asma ve çardakta hızlı bir şekilde büyür. Su kabağı yaz aylarında beyaz renkli çiçekler açmaya başlayacaktır. Sürgün kollarda Uzun saplı çiçekler ve kısa saplı çiçekler göreceksiniz. Bu çiçeklerden sadece kısa saplı olan çiçeklerden su kabağı olacaktır. Arıların az olduğu yerlerde uzun saplı çiçeği kesip kısa saplı çiçeğin üzerine kendiniz polenleme yapabilirsiniz.
SU KABAKLARININ BAKIMI
Su kabağının birçok çeşidi vardır. Su kabağı yazlık kabak grubunda yer alır ve çeşitlerine göre sap tarafı uzun ve dar veya dip kısmı şişkin ve boğumludur. Genelde 40-60 cm uzunluğundadır. Su kabağının rengi olarakta sarı, turuncu yeşil ve koyu yeşil çeşitleri vardır. Su kabağında iklim ve hava şartları kurak olursa su kabağı bitkinizi ihtiyacı oranda sulama yapabilirsiniz. Su kabağı bitkinizde ilk meyve görmeye başladıktan sonra sulamasını, bitkinin yani meyvenin gelişmesi ve verimli olması için ihmal etmemelisiniz. Hızlı büyüyen bir bitki olduğu için 3-4 gün aralıklarla su ihtiyacını karşılamalısınız. Su kabağının yapraklarında pörsüme veya aşağı doğru sarkma görüldüğünde anlarsınız ki bitkiniz susuz kalmıştır. Sulama yaparken de yapraklarına su sıçratılmamalı. Bunun için ideal sulama damlama yöntemidir. Eğer bu imkanınız yoksa karık yöntemi ile de sulama yapılabilir.
Su kabağı yetiştirme sürecinde bazı hastalıklar görebilirsiniz. Bunlardan en önemli hastalık külleme hastalığıdır. Bu hastalığın belirtilerini gördüğünüzde kükürtlü ilaçlarla müdahale edebilirsiniz. Ancak bu hastalıkla mücadele ederken, ilaçlama yaparken yağışsız ve rüzgarsız bir gün tercih edilmelidir. Çünkü su kabağı bitkisinin döllenmesi arılar ve böcekler vasıtasıyla gerçekleştiği için zamanlama ve günlük hava şartı önemlidir. Bu canlılara zarar vermeyecek şekilde ilaçlama yapılmalıdır.